Home Zanimljivosti

Zanimljivosti

Crna čokolada i jagode - lijek za srce

Svakog 14. februara, Amerikanci potroše oko 700 miliona dolara na čokoladne poslastice, sočne, kremaste i prepune masti. Ali najnovija istraživanja pokazala su da tamna ili crna čokolada također može da bude lijek za vaše srce.

Više...

Smanjuje li kafa rizik od depresije?

Kafa je jedno od najomiljenijih pića na svijetu, ali i piće iz kojeg najčešće konzumiramo kofein, kao stimulans. Naučnici već dugo istražuju vezu između kofeina i zdravlja, posebno mentalnog. Jedna nova studija osvrće se na vezu između pijenja kafe i depresije.

Više...

Začini kao preventivna mjera protiv raka

Iako mnogi ne vjeruju, mnoga hrana i posebno začini u sebi sadrže sastojke bolje od ikakvih hemijskih lijekova. Naučnici širom svijeta nastavljaju temeljita istraživanja tragajući za boljim, efikasnijim tretmanom raznih vrsta raka. Putem tih istraživanja se također došlo do zaključka  da nerijetko jednostavne promjene u hrani i stilu života mogu, istinski, spriječiti pojavu bolesti.

Više...

Puno kafe - manji rizik od raka prostate?

Jedno novo istraživanje otkrilo je da muškarci koji piju puno kafe imaju manje šanse da će oboljeti od potencijalno smrtnog raka prostate.

Više...

Bebe rastu i dok spavaju

Jedno je novo istraživanje potvrdilo ono što bake i djedovi već odavno znaju: bebe za vrijeme spavanja rastu, odnosno probude se veće nego su bile kada su zaspale.

Više...

Radijacija je svuda oko nas

Svakodnevne vijesti o krizi vezanoj za nuklearne reaktore u Japanu su dovele do novih strahova o opasnostima izlaganja radijaciji. Tu se postavlja pitanje koliko bi zapravo trebali strahovati od nečega što ne možemo okusiti, mirisati ili vidjeti. Naučnici ističu da smo različitim nivoima radijacije izloženi svaki dan, od rendgenskih zraka, preko sunčeve svjetlosti, pa sve do, vjerovali ili ne, banane koju pojedemo.

Više...

Nova studija o uticaju mobilnih telefona

Najnovija studija ustanovila je da jednosatni razgovor mobilnim telefonom uzrokuje brojne biohemijske aktivnosti u mozgu korisnika. Istraživači međutim nisu naveli da li je to dobro ili loše ali ti nalazi su obnovili raspravu oko sigurnosti mobilnih telefona i pojačali pozive za dodatnim istraživanjima.

Više...

Hrkanje nije uvijek smiješno, jer može biti znak vrlo opasne apneje spavača

Velik dio čovječanstva hrče dok spava, za što ih onaj drugi dio čovječanstva često zadirkuje. No, u nekim slučajevima, hrkanje nije smiješna stvar, jer može biti znak opstruktivne apneje spavača – poremećaja spavanja s mogućim ozbiljnim zdravstvenim posljedicama.

Više...

Brak za dug i zdrav život

Sretan brak već dugo se smatra jednim od razloga za dugotrajan život i bolje zdravlje. Jedna prošlogodišnja evropska studija pokazala je da je procenat smrtnosti među ljudima u braku za 10 do 15 posto niži nego među samcima.

Više...

Opasne video igrice

Djeca za koju se smatra da su opsjednuta igranjem video igara mogu da postanu zavisna od njih i pokažu znakove mentalnog oboljenja, sudeći prema rezultatima nove studije objavljene u časopisu Pedijatrija.

Više...

Zamislite da jedete čokoladu...

Nova medicinska istraživanja pokazuju da ćete, ako zamišljate da jedete, razviti sklonost da zapravo jedete manje. Naučnici kažu da bi ovo otkriće moglo dovesti do zdravije prehrane i uspješnijeg liječenja od ovisnosti.

Više...

Protiv prehlade - aerobikom!

Sezona je prehlada. Stoga, vrijedi uzeti k srcu nalaze niza medicinskih istraživanja koja ukazuju da su fizički aktivni ljudi zdraviji. Naime, jedna nova studija pokazuje da redoviti aerobik ozbiljno pomaže u prevenciji prehlada i drugih respiratornih bolesti.

Više...

Sposobnost samo-dodira da ublaži bol

Ako se uspije bolje razumjeti mehanizam sposobnosti samo-dodira da ublaži bol, onda bi to moglo postati i dio liječenja, kažu naučnici sa Univerzitetskog koledža London.

Više...

Za ženska srca čokolada je ljekovita

Naučnici kažu da se dobrobiti od čokolade za srčano zdravlje povezuju s velikom količinom kakaoa. Američki naučnici analizirali su podatke od oko 40 hiljada sredovječnih i starijih žena u Švedskoj i došli do zaključka da kod onih koje su jele crnu čokoladu jednom do dva puta sedmično postoji 32 posto manja opasnost od zatajenja srca. Čak ako se čokoladom počaste samo jednom do tri puta na mjesec, taj rizik je 26 posto manji.

Više...

Babice se vraćaju u Ameriku

Pomoć babice ili primalje u porodu kod kuće drevna je tradicija u mnogim društvima. U Sjedinjenim Državama to zanimanje je počelo da izumire već sredinom 19. vijeka, zajedno sa stalnim porastom broja ljekara i bolnica po cijeloj zemlji. Od 1935. godine, u bolnicama se rađalo 90 procenata američke djece, a 1950. većina saveznih država je i zakonski zabranila posao babice. Danas, zakoni se mijenjaju i babice se sporo, ali u stabilnom porastu, ponovo pojavljuju kao ključna osoba pri porodima.

Više...

Više članaka...

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish