Home Aktuelnosti

Aktuelnosti iz medicine

Razvoj nekih bolesti do 2030. godine

Bolesti koje uzrokuje pušenje među kojima rak i bolesti krvnog sistema odnosit će 6,4 miliona života godišnje do 2015. godine, 50 posto više nego AIDS, objavili su naučnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). U siromašnim i srednje siromašnim zemljama glavni uzrok bolesti i smrti bit će epidemija HIV-a, kaže se u izvještaju WHO-a. Naučnici iz WHO pokušali su predvidjeti globalne podatke o smrtnosti i uzrocima, odnosno 10 najtežih bolesti u periodu od 2015. do 2030. godine.

Više...

Kako do vitalnosti u starijoj dobi?

Kako biste bili vitalni i u poznim godinama treba voditi računa o dovoljnom konzumiranju kalcijuma, kažu ljekari. To više jer njegov nedostatak uzrokuje krhke kosti koje to postaju procesom starenja.

Treba provjeriti i vitaminski status organizma kako biste znali što koristiti i koje vitamine konzumirati, jer uzimanje napamet organizmu može i štetiti. To se ne odnosi na vitamin C, jer je topiv u vodi pa se iz organizma brzo izlučuje. Kao važan antioksidans koji uništava slobodne radikale, uzročnike starenja, važno je piti zeleni čaj, a višestruki izvor vitamina za starije ljude su rajčice, mrkva, naranče, itd.

Više...

Hepatitis C danas

Koliko je hepatitis C raširena bolest i još nedovoljno prepoznata, govori podatak da je u svijetu upravo ta zarazna bolest glavna indikacija za transplantaciju jetre. Potreba za presađivanjem toga organa porasla je za čak 580 posto. Napominjemo koliko je važno testiranjem i prepoznavanjem simptoma bolesti na vrijeme otkriti ljude koji nose virus hepatitisa C, jer tada su visoke šanse za izlječenje.

Više...

Vakcina protiv raka grlića materice

Rak grlića materice vodeći je uzrok smrti od raka kod žena u zemljama u razvoju. Skoro 370 hiljada novih slučajeva registruje se svake godine, dok 200 hiljada žena umre od te bolesti.

Međutim, sada postoji vakcina koja bi uskoro mogla da bude dostupna širom svijeta. Lijek je nazvan Gardisil, a njegov proizvođač, kompanija Merk, objavila je da bi on mogao da smanji broj smrtnih slučajeva od raka grlića materice za dvije trećine.

Klinički testovi na 27 hiljada žena u 33 zemlje pokazali su da nova vakcina blokira infekciju od dvije vrste virusa ljudskih papiloma, koji najčešće uzrokuju rak grlića materice kod žena.

Više...

Ugruške krvi ne uzrukuje pritisak u avionu

Prema rezultatima britanskog istraživanja, objavljenog u časopisu Američkog ljekarskog društva, ugrušci krvi u nogama ne uzrukuje pritisak u avionu, već dugotrajno mirovanje.

Putnik kada uđe u avion, smjesti se, drijema ili gleda film. Međutim, treba drugačije provoditi vrijeme u avionu i nastojati se više kretati tokom leta.

Nedavno istraživanje pokazuje da dugotrajno putovanje može da uzrokuju ugruške u krvi, koji su veoma opasani. Naročito su opasni ugrušci koji se javljaju u većim venama gornjeg dijela noge, jer preko srca mogu da dođu do pluća i onemoguće protok krvi, a u nekim slučajevima i da uzrokuju smrt.

Više...

Laserska lipoliza protiv celulita

Posljednja riječ tehnologije u industriji ljepote je laserska lipoliza. Radi se o postupku kojim se celulit "topi" uz pomoć laserskog uređaja što može otopiti i najsitnije dijelove potkožne masti. U područje zahvaćeno celulitom ulazi se laserskom sondom koja zagrijava odnosno "pali" ovojnice masnih ćelija, pa dobivamo slobodnu mast koju organizam sam izluči.

Više...

Računarski monitor štetan za vid

Zbog teškoća pri izoštravanju periferne slike s ekrana, dolazi do zamora i naprezanja očnih mišića, pa su rezultat umorne i nadražene oči. Crvenilo oka, peckanje, pojačan napor oka da izoštri sliku koju gleda i zamagljen ili nejasan vid samo su neki od prvih znakova zamora očiju koji osjeća oko 80 posto ljudi koji svakodnevno provode sate za računarom. Uz navedene simptome mogu se pojaviti glavobolja, te bolovi u vratu i ramenima.

Kako bi se navedeni simptomi izbjegli, osim nošenja adekvatnih naočala onima kojima su potrebne, treba da se pri radu osigura i adekvatna rasvjeta. Prejaka rasvjeta izaziva zamor očiju i ne smije biti usmjerena na ekran ili sa stražnje strane ekrana dolaziti prema oku. Dnevna svjetlost također bi morala dolaziti sa strane da se izbjegne zablješćivanje oka.

Više...

Smanjiti konzumaciju kafe tokom trudnoće

Sposobnost eliminacije kofeina iz organizma je tokom trudnoće slabija, posebno u drugom i trećem tromjesečju.

Istraživanje izvršeno u Danskoj uključilo je gotovo 90.000 trudnica. Telefonskim intervjuom dobivena je informacija o prosječnom dnevnom unosu kofeina, s naglaskom na konzumiranje kafe kao najznačajnijeg izvora.

Više...

Prekomjerna upotreba vitamina štetna

Vjerovanje da vještačke zamjene vitamina mogu da pomognu kao preventiva bolestima i da poboljšaju zdravlje, može biti opasno.

Nova istraživanja sugerišu da pojedine zamjene, u velikim dozama, mogu da budu opasne. Uzimanje tableta koje zamjenjuju vitamine, minerale i enzime u dijetama je postao dnevni ritual.

Više...

Daljinsko mjerenje šećera u krvi

Američka institucija za kontrolu hrane i lijekova odobrila je upotrebu prvih uređaja za daljinsko mjerenje šećera u krvi.

Uređaji se sastoje od tanke, elastične pločice, u obliku malo većeg flastera, sa sićušnom iglicom, koja se zalijepi za kožu u predjelu stomaka. Ugrađeni senzor mjeri nivo glikoze u ćelijskoj tečnosti i šalje signale bežičnim putem u prijemnik, koji je veličine mobilnog telefona.

Više...

Novi lijek za liječenje visokog krvnog pritiska

U Americi će uskoro biti registrovan prvi lijek za liječenje visokog krvnog pritiska koji je blokator renina. Novi lijek se generički zove aliskiren i prvi je proizvod vrlo dugog istraživanja za djelotvornim blokatorom renina.

Reninsko angiotenzinski sistem je glavno mjesto kontrole krvnog pritiska, a blokatori tog sistema jesu i ACE inhibitori te blokatori receptora angiotenzina II. Aliskiren je prvi lijek koji blokira prvu kariku renin-angiotenzinskog sistema.

Više...

Sindrom hroničnog umora

Sindrom hroničnog umora, koji su neki medicinski stručnjaci odbacivali tvrdeći da je stvar psihe, ima jasnu biološku osnovu, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Studija u koju je bilo uključeno 227 pacijenata sa sindromom hroničnog umora pokazala je nekoliko genetskih razlika. Ovo je prvi dokaz za biološku osnovu sindroma hroničnog umora.

Više...

Najviše slučajeva zaušnjaka u 20 godina

Američki nacionalni centar za kontrolu bolesti istražuje uzroke najvećeg izbijanja zaušnjaka u zadnjih 20 godina na području američkog Srednjeg Zapada. U Iowi i okolnim američkim saveznim državama prijavljeno je više od 600 slučajeva bolesti, u mnogim slučajevima među studentima koji su kao djeca bili cijepljeni protiv te virusne bolesti.

Više...

Ljuti feferoni u borbi protiv raka

Ljuti feferoni mogu smanjiti rizik razvoja raka prostate, objavili su naučnici u stručnom medicinskom časopisu Aerzte-Zeitung, a grupa američkih farmakologa nedavno je tvrdila da sastojak u ljutim feferonima - kapsaicin, ima antikancerogene efekte i kod tumora gušterače.

Studije su pokazale da kapsaicin, sastojak koji feferonima daje karakterističnu ljutinu, uzrokuje programiranu ćelijsku smrt (apoptozu) tumorskih ćelija prostate, ali i gušterače. Apoptoza je normalan proces koji omogućuje da se oštećene ćelije redovno uklanjaju.

Više...

Kako prepoznati depresiju kod djece?

Zanemarivanje utiče na pojavu depresivnosti u djece: povlače se u sebe ili se pretjerano vežu za strane osobe.

Međunarodne statistike pokazuju da su simptomi depresije kod djece teško prepoznatljivi, jer se pripisuju drugim poremećajima, često hiperaktivnošću, anksioznošću i stresom. Od depresije, najčešćeg psihijatrijskog poremećaja, pati 22 posto djece u svijetu. Dječija depresija ima mnoge specifičnosti, javlja se gotovo uvijek popraćena somatskim smetnjama i to bolovima u stomaku, glavoboljom, pojačanim otkucajima srca.

Više...

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish