Home Rječnik

Rječnik

Lokalni analgetici

Lokalni analgetici su proizvodi koji se primjenjuju preko kože s ciljem ublažavanja ili uklanjanja boli u mišićima, kostima i zglobovima. Najveću skupinu lokalnih analgetika čine nesteroidni antiupalni lijekovi. Isti se mogu koristiti oralno kao tablete i kapsule, parenteralno kao injekcije i infuzije ili lokalno u vidu krema, masti, gelova i sprejeva.

Više...

Kalcijum

Kalcijum je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Od 1 do 1,5 kg kalcijuma sadržanog u ljudskom organizmu, 99 % se nalazi u kostima i zubima. Neophodan je za izgradnju kostiju i zuba, grušanje krvi, prijenos nervnih impulsa te kontrakciju mišića. Međutim, najpoznatija uloga kalcijuma je prevencija osteoporoze.

Više...

Tromboza

Trombozu uzrokuje stvaranje ugruška u jednoj ili više vena bilo gdje u organizmu. Iako se u pravilu javlja kod starijih osoba može nastati u bilo kojoj dobi.

Najčešće zahvaća noge i zdjelicu, rjeđe ruke što je slučaj s osobama koje obavljaju fizičke aktivnosti, podižu ili nose teške terete. Prijeti i onima koji su duže vrijeme vezani uz krevet zbog bolesti, operativnih zahvata posebno na zdjelici, trbuhu i donjim ekstremitetima. Upalna stanja i infekcije također povećavaju rizik od te bolesti, a nerijetko prate osobe s malignim oboljenjima ponajprije zbog izlučivanja tzv. tomorskog faktora koji pogoduje njezinu nastanku.

Više...

MINERALI

Minerali su anorganski hemijski elementi potrebni za izgradnju koštanog i vezivnog tkiva, za aktivnost nervnih ćelija, za očuvanje osjetljive ionske ravnoteže ćelijske tečnosti, regulaciju tonusa mišića i sastavni su dio enzima i bjelančevina. Minerali potrebni organizmu su bakar, bor, cink, fosfor, hrom, jod, kalcijum, magnezijum, selen i željezo.

Više...

ANTIBIOTICI

Razvojem sulfonamida početkom 30-tih godina prošlog vijeka počinje doba modernih antibiotika. Međutim još i stari narod Maya koristio je neke ljekovite plijesni i upotrebljavao ih kod kožnih i probavnih infekcija.

Pencilin predstavlja jedno od najvećih otkrića moderne medicine i teško da se neki drugi pronalazak može porediti s njim. Mikrobiolog Alexandar Fleming za pronalazak pencilina 1945. godine dobio je Nobelovu nagradu za medicinu.

Više...

VITAMINI

Vitamini su organski hemijski spojevi i njihova uloga u očuvanju zdravlja je nezamjenljiva. Vitamini omogućavaju normalan metabolizam ćelija u organizmu, učestvuju u održavanju normalnog rada imunološkog sistema, podržavaju biološke funkcije i katalizatori su u procesu razmjene energije. Hipovitaminoza je bolest nedovoljnog unosa vitamina u organizam. Dijelimo ih na vitamine topljive u mastima i vitamine topljive u vodi. Vitamini topljivi u mastima su vitamin A, D, E i K. Vitamin C, B1, B2, B6, B12 i H su vitamini topljivi u vodi.

Više...

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish