Tamna čokolada može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Istraživači sa Univerzitetske bolnice u Cirihu (Zurich) su ispitivali 20 ženskih pušača, koje su imale veliki rizik od začepljenja arterija karakteristično za koronarne srčane bolesti, da vide efekte tamne i bijele čokolade na arterijski krvni protok.
Testnoj grupi je zabranjeno da jedu hranu bogatu antioksidantima dok im je istovremeno dnevno davano 40 grama čokolade.
Poslije dva sata od uzimanja čokolade, ultrazvučnim skeniranjem je ustanovljeno da tamna čokolada, napravljena od 74 posto kakaa, značajno poboljšava glatkoću arterijskog krvnog toka, dok bijela čokolada, sa nekoliko procenata kakaa nema efekta, objavljeno je u studiji.
Istraživači su naveli da je neophodno daljnje istraživanje sugerišući da postoje moguće koristi od antioksidanata u tamnoj čokoladi.
Samo mali dnevni unos tamne čokolade može smanjiti rizik od ozbiljnih srčanih oboljenja, dok veće količine mogu djelovati štetno.
Routers 21.12.2005.
www.medicina.ba