Kalcijum
Većinu potrebnog kalcijuma dobivamo iz mliječnih proizvoda. Ostali dobri izvori kalcijuma su sardine, losos, alge, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu.
Utvrđen dnevni adekvatni unos kalcijuma za odrasle je 1 000 mg. Ovu količinu možemo unijeti s tri velike čaše mlijeka. Iako je moguće pažljivo izbalansiranom ishranom unijeti potrebnu količinu kalcijuma, mnogi se odlučuju na dodatke ishrani, a nerijetko je to i savjet ljekara. Osobama koje boluju od osteoporoze preporučuje se dodatni unos kalcijuma iz suplemenata i to u dozama koje zavise o dobi.
Apsorpcija kalcijuma iz dodataka ishrani može zavisiti o vrsti hrane i nutrijenata s kojima se konzumira. Kisele namirnice, laktoza i masnoće koje produžuju vrijeme prolaska kroz gastrointestinalni sistem, poboljšavaju apsorpciju kalcijuma iz suplemenata. Oksalati, fitati i prehrambena vlakna inhibiraju apsorpciju kalcijuma. Stoga se namirnice koje sadrže spomenute hemijske spojeve, poput zelenog lisnatog povrća (blitva, špinat) ne smatraju dobrim izvorom kalcijuma.
Apsorpcija kalcijuma je smanjena kada se uzimaju visoke doze od jednom (više od 400 mg), a zavisi i o tome koliko je brza razgradnja u želudcu. Suplemente kalcijuma najbolje je uzimati navečer prije spavanja, jer će se tako najbolje iskoristiti.
Adekvatan unos kalcijuma najvažniji je u djetinjstvu i adolescenciji, a istraživanja pokazuju da je taj unos često nedovoljan. Stoga glavni cilj ljekara treba biti postizanje unosa adekvatne količine kalcijuma u adolescentica, putem hrane i suplemenata. Iako povećani unos kalcijuma putem suplemenata kod žena u postmenopauzi ima vrlo mali uticaj na usporavanje smanjenja gustoće koštane mase i smanjenje rizika od prijeloma kosti, treba ustrajati na adekvatnom unosu jer i mala korist može biti važna.
Kada birate preparat kalcijuma, odaberite onaj koji sadrži zasebni kalcij, npr. u formi kalcij - karbonata. Multivitaminsko - mineralni preparati uglavnom sadrže male količine kalcijuma, čak i onda kada je na pakovanju naznačeno da sadrže kalcijum. Kada bi takvom preparatu bila dodana dnevno potrebna doza kalcijuma (1000 mg), tableta bi bila veličine klikera. Ako koristite preparate kalcijuma kojima je dodan vitamin D, obratite pažnju da Vaš dnevni unos ne prijeđe dnevno potrebnu količinu od 200 internacionalnih jedinica ili 5 mikrograma.
Konstipacija, nadutost i plinovi ponekad se povezuju s korištenjem kalcijevih suplemenata. Osobe s poremećenom funkcijom štitnjače, ili kroničnim bolestima bubrega ne bi trebali konzumirati kalcij prije nego se savjetuju s liječnikom. Za ostale odrasle osobe, količina od 1300 mg, smatra se sasvim sigurnom.
Kalcijum se za apsorpciju takmiči s mnogim mineralima pa se uz posebno uzimanje kalcijuma više od nekoliko sedmica, preporučuje uzimanje multimineralnih preparata, ali ne istovremeno s kalcijem.
Dnevne potrebe za kalcijem:
Godine | Kalcijum mg/dan |
---|---|
1-3 4-8 9-13 14-18 19-30 31-50 51 i više | 500 800 1300 1300 1000 1000 1200 |
Izvori kalcijuma u hrani:
Sadržaj kalcijuma u nekim namirnicama | Količina namirnice | Sadržaj kalcijuma (mg) |
---|---|---|
Mlijeko - punomasno, 2%, 1%, obrano | 250 ml | 315 |
Maslac | 250 ml | 301 |
Jogurt | 175 ml | 292 |
Svježi, kravlji sir | 125 ml | 87 |
Sladoled | 125 ml | 93 |
Tuna | 200 gr | 242 |
Bademi | Pola šoljice | 200 |
Sušene smokve | 10 kom | 270 |
Grah | Šoljica | 90 |
Piletina - na žaru | 90 gr | 13 |
Govedina - na žaru | 90 gr | 7 |
Hljeb | 30 gr - jedna kriška | 25 |
Naranča | 180 gr | 52 |
Banana | 175 gr | 10 |
www.medicina.ba