Home Bolesti Bolesti respiratornog sistema TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)

TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)

Hronična bakterijska infekcija izazvana bacilom tuberkuloze mycobacterium tuberculosis koju karakteriše stvaranje specifičnih granuloma u inficiranim tkivima, ćelijski uzrokovanom hipersenzitivnošću i nekrotizirajućim promjenama. Najčešće se nalazi na plućima (85%), ali i kod ostalih organa (15%).

Etiologija

Mikobakterija tuberkuloze je bacil, aerob, acidoalkoholo-rezistentan. Zbog imunoloških odbrambenih mehanizama nosioca, pritajeni bacili, iako godinama žive u organizmu nosioca, ne izazivaju bolest, ali ostaju sposobni da se reaktiviraju i da onda uzrokuju progresivnu i po život opasnu bolest - tuberkulozu. Bacila karakteriše sporo razmnožavanje, mogućnost života kao intracelularnog parazita, te mogućnost ostajanja u uspavanom stanju intracelularno u organizmu jako dugo vremena. Prenosi se uglavnom kao kapljična infekcija, a kapljice na vazduhu lako ispare i tako osušeni bacili ostaju dugo u zraku, u mračnom prostoru mogu ostati živi mjesecima bez kontakta sa domaćinom.

Patogeneza

Infekcija sa bacilom tuberkuloze se u većini slučajeva događa samo jednom u životu i to u urbanim područjima uglavnom u djetinjstvu.

Prvi ulazak kod prethodno nezaraženih osoba, bilo u pluća bilo na neko drugo mjesto, dovodi do nespecifične akutne upalne reakcije , koja uglavnom prolazi bez simptoma. Bacil tuberkuloze tada bude fagocitiran od strane makrofaga koji ga prenesu do regionalnih limfnih čvorova (ako se tu ne zaustavi može doći do hematogene diseminacije).

Od dvije do osam sedmica poslje primoinfekcije bacili se razmnožavanju intracelularno u makrofagima, ali u zaraženom domaćinu dolazi do razvoja ćelijske imunosti. Limfociti se nakupljaju na mjestu zaraze i izlučuju interleukine i limfokine koji privlače monocite i pretvaraju ih u makrofage i specijalizirane histiocite koji će stvoriti granulom. Granulomi često kalcificiraju - kombinacija kalcificirane periferne lezije i kalcificiranog limfnog čvora poznata je kao Ghonov komplex.

Kod 90-95% imunokompetentnih osoba dolazi do potpunog zacjeljenja primarnog afekta, a kod onih sa lošim nutricijskim statusom i brojnim drugim faktorima dolazi do inkomopletnog zacjeljenja.

Tuberkulozna bolest javlja se kod malog broja ljudi koji nisu uspješno preboljeli primoinfekciju. Kod nekih se tuberkuloza razvija već za nekoliko sedmica, a kod većine se bacil tuberkuloze uspava tokom mnogo godina.

Životna dob je jako važan faktor koji određuje tok bolesti:

 • dojenčad - tuberkulozna infekcija jako brzo napereduje do bolesti i postoji velik rizik od razvoja diseminirane tuberkuloze, posebno meningitisa,
 • kod djece primarna tuberkuloza gotovo uvjek zacjeljuje,
 • kod odraslih - izloženi su najvećem riziku od razvijanja tuberkulozne promjene unutar 3 godine od početka primarne zaraze.

Primarna tuberkuloza pluća

Nastaje kod prve zaraze mikobakterijama i daje karakteristični primarni komplex (ranke) koji se sastoji od primarnog afekta (Ghonovo žarište - parenhimska lezija u plućima) i uvećanih limfnih čvorova u medijastinumu. Primarni afekt se u roku od oko 8 dana razvija u tipični kazeificirani tuberkulum koji se u povoljnom slučaju resorbira, fibrozira, kalcificira ili osificira. U nepovoljnom slučaju dolazi do kolikvacije, kavernizacije, limfogene i hematogene diseminacije i kanalikularnog širenja.

Primarna tuberkuloza kod odraslih daje mali broj subjektivnih simptoma i fizikalno-dijagnostičkih znakova, osim što se razvija imunitet (alergija) na bacil, a srećemo često i eksudativni pleuritis.

Simptomi

Subjektivni simptomi primarne TBC su nekarakterisitični i prema kliničkoj slici možemo ih podijeliti na:

 • laki oblici - većina je latentna, a mogu se javiti i manifestni znaci (mršavljenje, zamaranje, subfebrilne temperature nakon napora i Erythema nodosum). U nekim slučajevima može se javiti povišena temperatura od 39 o C ili 40 o C, bez drugih simptoma.
 • teški oblici - kada se zbog nepovoljnih uslova infekcija širi, stvara se primarna kaverna, izražene promjene na limfnim čvorovima, primarna kazeozna pneumonija i diseminirana milijarna tuberkuloza, a zbog stenoze, opstrukcije granulacionim tkivom ili kompresije bronha javljaju se segmentalne i lobarne atelektaze. Jako uvećani limfni čvorovi mogu dovesti do dispneje, stridora i cijanoze.

Fizikalna dijagnostika

Prstenasta sjena na radiološkom snimku najčešće se nalazi u sredini ili donjem dijelu pluća i prate je uvećani limfni čvorovi u medijastinumu. Jako uvećani limfni čvorovi kod primarne tuberkuloze mogu dovesti do dispneje, inspiratornog stridora, bitonalnog kašlja, Despineovog znaka i Petruschkyjeve spinalgije. Zbog stenoza i kompresije bronha mogu se javiti atelektaza i lokalizirani emfizem. Bronhoskopija ima važan dijagnostički značaj. Kod malih promjena uglavnom nema znakova.

Objektivna dijagnostika

 • Radiološki pregled - otkriva uvećane limfne čvorove u medijastinumu (što ne nalazimo kod postprimarne tuberkuloze) struktura, prstenasta sjena najčešće u srednjim i donjim dijelovima pluća bi trebala da bude primarni afekt ali se on rijetko vidi. Kalcifikacije kada postoje tada su jasno vidljive i dobro ograničene. Nalaz kod razvijenih primarnih lezija biće opisan poslje
 • Kultura ispljuvka
 • Tuberkulinski test - pozitivna tuberkulinska proba uglavnom odaje zarazu a negativan test čini tuberkuloznu infekciju manje mogućo.

Kazeozna pneumonija - liči na lobarnu, počinje obično naglo sa visokom temperaturom. U prilog da se radi o tbc govori: bolesnik je blijed, profuzno se znoji, cijanotičan je, čini se više intoksiciran, brže mršavi, ima česte hemoptizije. A radiološki nalazimo lobarno zasjenjenje uz promjene na limfnim čvorovima. Pozitivna kultura i pozitivna tuberkulinska proba.

Terapija

Najveći broj primarnih infekcija se ne otkrije i ne liječi, a teški oblici se liječe kao i svaka druga tuberkuloza.

Komentari (109)
 • vildana
  molimvas da mi objasnite šta znaci bijopsija plucne maramice. kakve mogu ocekivati prognoze mama mi lezi na klinici posrastovi doktoru se nesvica voda koja je crvenkasta šta mogu ocekivati nalaz je u cetvrtak.
 • Anoniman  - re:
  vildana napisao:
  molimvas da mi objasnite šta znaci bijopsija plucne maramice. kakve mogu ocekivati prognoze mama mi lezi na klinici posrastovi doktoru se nesvica voda koja je crvenkasta šta mogu ocekivati nalaz je u cetvrtak.
 • vildana  - pluca
  molim vas da mi objasnite šta znaci bijopsija plucne maramice.
 • vildana  - re: re:
  Anoniman napisao:
  [quote=vildana ]molimvas da mi objasnite šta znaci bijopsija plucne maramice. kakve mogu ocekivati prognoze mama mi lezi na klinici posrastovi doktoru se nesvica voda koja je crvenkasta šta mogu ocekivati nalaz je u cetvrtak.
  [/quote]
  Anoniman napisao:
  [quote=vildana ]molimvas da mi objasnite šta znaci bijopsija plucne maramice. kakve mogu ocekivati prognoze mama mi lezi na klinici posrastovi doktoru se nesvica voda koja je crvenkasta šta mogu ocekivati nalaz je u cetvrtak.
  [/quote]
 • Anoniman
  Biopsija pluća se vrši radi uzimanja uzorka tkiva za analizu i uspostavljanje tačne dijagnoze, a može se obaviti izvana, iglom, uz CT navođenje. Otvorena biopsija pluća podrazumijeva operacijski zahvat otvaranja prsnog koša i uzimanja tkiva.
 • Dario Panella  - fizicka aktivnost djece oboljelih od latentne TBC-
  Molim da mi detaljnije pojasnite koja bi bila adekvatna fizicka aktivnost za dijete od 12 godina oboljeno od latentne TBC-e: djecak je na izgled zdrav, nema nikakovih simptoma osm +PPD-a: Trenutno je na terapiji nakond 2 tjednog boravka u bolnici: Ispljuvak je jos na analizi: Djecak je dobre fizicke gradje ali nezainteresiran z a bilo koji oblik tjelovjezbe glede pogresnoe recepcije Doktorove poruke da se ne treba umarati:

  Unaprijed zahvalan

  tata
 • Dario Panella  - re: fizicka aktivnost djece oboljelih od latentne
  Dario Panella napisao:
  Molim da mi detaljnije pojasnite koja bi bila adekvatna fizicka aktivnost za dijete od 12 godina oboljeno od latentne TBC-e: djecak je na izgled zdrav, nema nikakovih simptoma osm +PPD-a: Trenutno je na terapiji nakond 2 tjednog boravka u bolnici: Ispljuvak je jos na analizi: Djecak je dobre fizicke gradje ali nezainteresiran z a bilo koji oblik tjelovjezbe glede pogresnoe recepcije Doktorove poruke da se ne treba umarati:

  Unaprijed zahvalan

  tata
 • Vladimir Arbutina  - Tuberkuloza ili ne ?!
  Molim vas za kratak odgovor . Nauime nalazim se u Norveskoj gde mi je na tuberkuloznom testu koze otkriveno da mozda imam tuberkulozu . Nalaz je bio na granici ( 15mm). Posle toga su me uputili na analizu krvi i rengen . Rengen je negativan , analiza krvi pokazuje prisutne bacile TBC . Jedan moj prijatelj , lekar mi je rekao da je to normalno ,dok ovde sumnjaju da sam zarazen. Moje pitanje je da li je moguce da su te pozitivni rezultati posledica vakcinacije ( imam 38god )?! Inace nemam nikakve simptome , amaterski se bavim sportom i fizicki sam zdrav.
  Unared hvala na pomoci !
 • Anoniman
  da li tuberkuloza prelazna za ostale členove porodice
  hvala unaprijed
 • Kurtis Boots  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  where can I get the best fiverr type work, other than fiverr.

  www.jobsfiverr.com
 • Wilbur Navedo  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Many thanks for sharing this wonderful content. It has definitely helped me.

  http://finleynfranklink8969132.tumblr.com
 • داستان سکسی  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Thanks

  http://www.solihinzubir.com
 • فیلم سکس  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Thanks

  http://www.solihinzubir.com
 • Hong Roel  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

  https://sullivanhove6.livejournal.com/1165.html
 • Stephan Mundie  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Spot on with this write-up, I truly think this website needs much more consideration. I?ll probably be again to read much more, thanks for that info.

  http://www.pearltrees.com/gravescruz1
 • Toney Reinhart  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  There are some interesting points in time in this article but I don?t know if I see all of them center to heart. There is some validity but I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as well

  https://slashdot.org/submission/11393692/how-to-do-email-marketing-leg ally
 • Chung Natal  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  You should take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this site!

  http://www.catho-pc.org/beatitudes/wp-content/plugins/zingiri-forum/my bb/member.php?action=profile&uid=532244
 • 라이브 카지노 사이트  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Love to spend time near Sea !

  https://yesbet88lucky.com
 • viagra  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  hi!,I like your writing so a lot! proportion we be in contact more aboutyour post on AOL? I need a specialist on this area to solve my problem.May be that is you! Having a look ahead to peer you.

  http://www.easyadsposting.com/author/soplle2
 • what the fkc  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Hi there to all, it’s truly a nice for me to visitthis website, it includes important Information.

  http://komiwiki.syktsu.ru/index.php?title=Cute_Small_Text_Generator
 • lung cancer  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  If some one desires to be updated with hottest technologies after that he must be pay a visit this web page and be up to date everyday.

  https://www.behance.net/validcreditcards/
 • website  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I am sure this piece of writing has touched all the internet visitors, its really really goodarticle on building up new blog.

  http://voody.online/user/damage01dimple/
 • 실제 돈 카지노  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Love watching sunset !

  https://yesbet88promo.com
 • Dean Lageman  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  This is especially essential in individuals who

  http://itemax.ca/author/ilsanmyeongwolgwan/?lang=en
 • Kirby Lievsay  - TUBERKULOZA PLU훴A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  You're too good.

  https://www.tezzmassage.com/
 • 출장안마  - TUBERKULOZA PLU훴A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  It helped a lot.

  https://www.tripline.net/u8bnbur265/
 • Resources latestbtcnews.com  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Hey! I simply would like to give a huge thumbs up for the great data you have got here on this post. I will likely be coming back to your blog for extra soon.

  http://maps.google.com.ni/url?q=https://latestbtcnews.com/video-market ing-agency-in-las-vegas-vegasseobitch-com/
 • Sunshine Aquilina  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I am 48 year old mom Thank you so much! I love sucking dick btw hmu

  http://kikcams.com/onenightstand/arthermosa11.html
 • Gertrude Menier  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I am 41 year old female Thank you so much! I love sucking dick btw hmu

  http://freecambook.com/kinkysingles/hudson78.html
 • Tena Lanterman  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I am interested in more info. How can I reach you? I love sucking dick btw hmu

  https://hotusernames.weebly.com/sexy-usernames/previous/5
 • Selina Pong  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I really like your writing! I love sucking dick btw hmu

  http://sexcamrooms.com/veryhornynow/disk28.html
 • Vashti Zmiejko  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I am 39 year old mom Thank you so much! I love sucking dick btw hmu

  https://confident-wallflower.tumblr.com/post/639098026887102464/franpr 93-superkotopes-gavinmike
 • Michiko Sebers  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  How can I reach you? I am interested in more info. I love sucking dick btw hmu

  http://sexcamrooms.com/adultfriendfinder/vbutts2.html
 • https://www.yamatocosmos.com  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://images.google.com.br/url?q=https://www.yamatocosmos.com
 • https://topphimhot.net  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://images.google.com.eg/url?q=https://topphimhot.net
 • Jonathan Pappas  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Hey very nice website!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I'll bookmark your site and take the feeds also…I am happy to find a lot of useful information here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

  http://google.be/url?q=https://www.youtube.com/embed/dDz8SI6eQbM
 • Yadira Triarsi  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I do enjoy the way you have presented this problem and it really does supply us a lot of fodder for consideration. However, because of everything that I have personally seen, I basically wish as the actual commentary pack on that people today stay on issue and don't get started on a soap box associated with the news of the day. All the same, thank you for this superb point and while I can not necessarily agree with it in totality, I regard your viewpoint.

  http://google.tl/url?q=https://www.youtube.com/embed/dDz8SI6eQbM
 • https://topphimhot.net  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://maps.google.cat/url?q=https://topphimhot.net
 • https://www.shinsen-mart.com  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Best view i have ever seen !

  https://maps.google.rs/url?q=https://www.shinsen-mart.com
 • SEO  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I simply couldn't leave your website prior to suggesting that I actually loved the standard information a person supply to your guests? Is gonna be back continuously in order to inspect new posts.

  https://www.blogexpander.com/article-advertising-secrets-for-a-success ful-campaign/
 • 321 sext  - TUBERKULOZA PLUĆA - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Very helpful info thank you.

  https://tinyurl.com/ygb62cu5
 • ugewarot  - http://www.google.es/
  http://www.google.es/
 • undress vio  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Major thanks for the article post.Thanks Again. Want more.

  https://undress.vip/
 • ai undress  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I really liked your post.Thanks Again. Keep writing.

  https://undress.vip/
 • 皇冠登1  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Thanks for the blog.

  hl6999.com
 • 太平洋在线  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I really liked your blog.Really looking forward to read more. Keep writing.

  526619.com
 • 皇冠足球  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Enjoyed every bit of your article post.Really looking forward to read more.

  526619.com
 • R语言代写  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Really informative article.Much thanks again. Fantastic.

  https://simplecodingstudio.com/
 • Java代做  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I appreciate you sharing this article.Really looking forward to read more. Much obliged.

  https://simplecodingstudio.com/
 • Python代做  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Very good article.Really looking forward to read more. Awesome.

  https://simplecodingstudio.com/service/
 • Tavern ai  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I truly appreciate this article.

  https://nsfwtavern.ai/
 • Face swap  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I loved your blog article.Thanks Again. Awesome.

  https://faceswapapp.ai/
 • Face swap  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Im obliged for the blog post. Much obliged.

  https://faceswapapp.ai/
 • home theater chairs  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I value the post.Really thank you! Much obliged.

  https://weiliandahome.com/
 • Helmsman Crystal  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I loved your blog.Really looking forward to read more.

  https://www.helmsmancrystal.com/
 • Home Theater Sofas  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Very good blog post.Thanks Again. Much obliged.

  https://weiliandahome.com/collections/all
 • wayanad luxury resorts  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I really liked your blog.Really thank you! Great.

  https://homestays-in-munnar91234.wssblogs.com/24865719/the-smart-trick -of-homestays-in-munnar-that-no-one-is-discussing
 • alleppey resorts backwaters  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Really enjoyed this article post.Much thanks again.

  https://best-stays-in-wayanad53035.isblog.net/best-stays-in-wayanad-no -further-a-mystery-41837058
 • Commercial properties in brahm  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Muchos Gracias for your article.Really thank you! Want more.

  https://propertyinnagpur04887.loginblogin.com/30661557/fascination-abo ut-property-in-nagpur
 • women cricket score  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I think this is a real great article post.Much thanks again. Great.

  https://cricket-news74567.blogzag.com/69294976/5-simple-statements-abo ut-cricket-news-explained
 • cricket score women  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I really liked your blog. Really Great.

  https://cricket-updates68990.fitnell.com/65243477/top-latest-five-cric ket-updates-urban-news
 • new technology news today  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I loved your post.Thanks Again. Really Great.

  https://latest-technology-news24316.blogsumer.com/24559455/5-simple-st atements-about-latest-technology-news-explained
 • tourist visa usa requirements  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Really appreciate you sharing this blog post.Really looking forward to read more. Will read on...

  https://hectorlylx87542.yomoblog.com/30954860/down-under-dreams-unveil ing-the-wonders-of-australia-for-tourists
 • online renew malaysia passport  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I really like and appreciate your blog.Really looking forward to read more. Awesome.

  https://edwinkgyn65542.blogdomago.com/24705358/don-t-get-grounded-a-gu ide-to-renewing-your-80-97-115-115-112-111-114-116-32
 • canada visitor visa  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Appreciate you sharing, great blog.Really thank you! Fantastic.

  https://trevorwkyk32198.wikimidpoint.com/3787166/down_under_dreams_unv eiling_the_wonders_of_australia_for_tourists
 • malta work permit  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Say, you got a nice blog post.Really looking forward to read more. Keep writing.

  https://beauoboy87531.wikimidpoint.com/3788010/student_118_105_115_97_ assistance_for_the_uk_canada_australia_and_more
 • canada student visa requiremen  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Really appreciate you sharing this article post. Keep writing.

  https://edwinkbrh32110.jiliblog.com/82511391/explore-your-path-to-perm anent-residency-in-canada-australia-and-beyond
 • canada student visa requiremen  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Im thankful for the article. Much obliged.

  https://rafaelaobo54319.wikiconversation.com/6288311/student_118_105_1 15_97_assistance_for_the_uk_canada_australia_and_more
 • huddles app  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I really enjoy the article post.Thanks Again. Keep writing.

  https://blog.huddles.app/
 • looter  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Really enjoyed this article post.Much thanks again. Cool.

  https://dungeonborne.com
 • Project Crawl  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Im thankful for the blog article.Really looking forward to read more. Really Cool.

  https://dungeonborne.com
 • Fortune Tiger  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Say, you got a nice article post.Thanks Again. Great.

  https://liveplayclub.com/
 • Fortune Tiger  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Thanks so much for the article post.Really thank you! Will read on...

  https://fortuneslot.club/
 • Fortune Tiger  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Appreciate you sharing, great blog.Much thanks again. Much obliged.

  https://fortuneslot.club/
 • underress ai  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Thanks-a-mundo for the blog post.Really looking forward to read more. Awesome.

  https://undress-ai.app/
 • Exquisite Resin Accessories fo  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  I really liked your blog post.Really looking forward to read more. Cool.

  https://www.koluse.com/
 • Eco-Friendly DIY Handcraft  - TUBERKULOZA PLUД†A - TBC (Tuberculosis pulmonum)
  Thank you ever so for you article post. Awesome.

  https://www.koluse.com/
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish