Višak šećera prelazi u masne naslage
Inzulin se brzo povlači i uskoro ostajemo s malo šećera u krvi, što osjećamo kao pad energije. Ponovo konzumiramo šećer i tako zatvaramo krug, a svaki put stvaramo sve više inzulina jer se smanjuje njegova efikasnost. Kako ćelije uzimaju samo šećer koji im treba, višak se sprema u masne naslage.
Visok nivo inzulina podiže krvni pritisak, povećava rizik od srčanog i moždanog udara i omogućuje brže umnožavanje malignih ćelija. Kad se gušterača umori i ne može proizvoditi dovoljno inzulina, oboli se od dijabetesa.
Međutim kad pojedemo integralnu žitaricu, vlakna u njoj usporavaju apsorpciju glukoze, ona ulazi u krv polako i ravnomjerno. Takvom se dinamikom proizvodi i inzulin i istim tempom šećer ulazi u ćelije pa je i naša enregija stabilna i dugotrajna.
Opasnosti namirnica od šećera mjere se glikemijskim indeksom. Niski je GI do 55, srednji od 55 do 69, a visoki iznad 70. Hrana s niskim GI pridonosi smanjenju težine, povećanju efikasnosti inzulina, smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa, sniženju holesterola, povećanju energije, smanjenju apetita i povećanju fizičke izdržljivosti.
BH zdravlje
www.medicina.ba