Home Aktuelnosti Aktuelnosti Kako do vitalnosti u starijoj dobi?

Kako do vitalnosti u starijoj dobi?

Kako biste bili vitalni i u poznim godinama treba voditi računa o dovoljnom konzumiranju kalcijuma, kažu ljekari. To više jer njegov nedostatak uzrokuje krhke kosti koje to postaju procesom starenja.

Treba provjeriti i vitaminski status organizma kako biste znali što koristiti i koje vitamine konzumirati, jer uzimanje napamet organizmu može i štetiti. To se ne odnosi na vitamin C, jer je topiv u vodi pa se iz organizma brzo izlučuje. Kao važan antioksidans koji uništava slobodne radikale, uzročnike starenja, važno je piti zeleni čaj, a višestruki izvor vitamina za starije ljude su rajčice, mrkva, naranče, itd.

 

Duhovni sklad i život bez stresa uz prehranu bogatu povrćem i voćem najbolji su recept. Kako bi se čovjek organizam održao zdravim treba se najprije pridržavati odgovarajućih prehrambenih navika i biti fizički aktivan.

Uzimanje dovoljnih količina vitamina i minerala vrlo je važno, jer je jedna američka studija ustanovila da 90 posto ispitanih starijih osoba gradske populacije ima manjak vitamina B1 i B6, dok ih je 40 posto bilježilo manjak vitamina C i A, B3, B12, odnosno kalcijuma i željeza. Samo deset posto osoba konzumiralo je dovoljne količine proteina.

Ne treba napominjati da je vitaminska baza u organizmu karika koja drži njegovu imunološku ravnotežu. Antioksidansi (vitamin C, E, karoten, selen) imaju veliku ulogu, a o tome koliko ih unosimo u organizam zavisi i način i kvalitet starenja, odnosno odgađanje pojave bolesti. To najbolje potvrđuju Japanci čiji su stanovnici najdugovječniji na planeti.

Tvrde naučnici da to nije čudno, jer osim što se stalno kreću, vode život prožet duhovnim skladom i meditacijom. Japanci sa 80 godina još rade u poljima i pomažu svojim obiteljima, a tu aktivnost, bez obzira na godine, naučnici objašnjavaju ponajprije zdravom hranom (riba), kretanjem i ispunjenim društvenim životom. Istraživanje koje je provedeno s Japancima ustanovilo je da oni cijeli život provode u psihofizičkom skladu bez prevelikih i čestih napetosti.

Ispostavilo se da ne znaju što znači prekomjerna težina, a kalorije koje tokom dana unose u organizam su dovoljne, ali ispodprosječne granice od 1500 na dan, ali ti ljudi ne gladuju nego organizam hrane zdravim namirnicama. Pokazalo se da je na tanjirima tih Japanaca uglavnom zelenilo i mnogo vrsta riba, porcije su im šarolike, a voće se često jede.

www.medicina.ba 

Komentari (3)
  • Merlin Obringer  - Kako do vitalnosti u starijoj dobi?
    You've put together some really good information here. I'll try to try to follow your site because you have most definately shown me a number of things fella. Peace and blessing!!

    http://callenxryanf4224132.tumblr.com
  • Alton Claghorn  - Kako do vitalnosti u starijoj dobi?
    Heya, I just want to tell you thanks for the blog post. I am not one to provide feedback that regularly but continue the good quality work and cheers for the good quality information.

    https://happytoobservenolongerdistant.tumblr.com/post/188161851165/eve r-listened-to-about-pet-most-cancers-survival
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish