Home Zanimljivosti Zanimljivosti Nova studija o uticaju mobilnih telefona

Nova studija o uticaju mobilnih telefona

Najnovija studija ustanovila je da jednosatni razgovor mobilnim telefonom uzrokuje brojne biohemijske aktivnosti u mozgu korisnika. Istraživači međutim nisu naveli da li je to dobro ili loše ali ti nalazi su obnovili raspravu oko sigurnosti mobilnih telefona i pojačali pozive za dodatnim istraživanjima.

 


Za većinu nas, teško je zamislivo živjeti bez mobilnog telefona. Mobilni telefoni su svuda oko nas. Da li je moguće da njihovim korištenjem ugrožavamo naše zdravlje? Decenije ispitivanja da li zračenje mobilnih telefona može da izazove tumor na mozgu ili impotenciju nisu dale određeni zaključak. Kompanije koje se bave mobilnom telefonijom insistiraju da su telefoni sigurni.

Nova studija Nacionalnih instituta za zdravlje nije donijela rešenje ali nudi neke nove podatke za razmišljanje. Tokom studije, doktorica Nora Volkov i njene kolege iz Nacionalnog instituta za bolesti zavisnosti testirali su 47 zdravih osoba tokom perioda od godinu dana. Učesnici su imali mobilne telefone postavljene na lijevo i desno uho. Jedan mobilni bio je uključen ali bez tona tokom 50 minuta, dok je drugi bio isključen. Nakon toga, učesnici su testirani sa oba isključena telefona. Sa telefonima na ušima, mozak učesnika bio je testiran pomoću precizne tehnike snimanja. Doktorica Volkov kaže da su snimci mozga pokazali povišenu metaboličku aktivnost u moždanim ćelijama bližim uključenim aparatima.

„Ova oblast mozga koja je veoma blizu anteni pokazala je veliko povećanje metabolizma u poređenju sa telefonima koji su bili isključeni. Iako su radio frekvencije koje emituju današnji mobilni telefoni veoma slabe, one aktiviraju mozak i imaju efekta“.

Efekat je bio 7 posto povećanja nivoa na kojem moždane ćelije bliže anteni uključenog mobilnog telefona pretvaraju šećer u energiju, što je inače normalna aktivnost. Doktor Djuzepe Espozito, stručnjak za nuklearnu medicinu, kaže da je studija jasno pokazala da signal mobilnog telefona može da utiče na moždane ćelije. Ali nije odgovorila na suštinsko pitanje.

„Studija nije pružila ni jedan dokaz da mobilni telefoni izazivaju oštećenje mozga, ona nam je samo pokazala da mobilni telefoni izazivaju stimulaciju mozga“.

Brojne studije proučavale su potencijalnu vezu između upotrebe mobilnih telefona i raka mozga. Skeptici su samo postavljali pitanje da li tako loši efekti mogu da se pojave poslije pet, deset ili petnaest godina.

Doktor Espozito kaže da važne naučne studije tek treba da se urade. „Potrebne su nam takozvane epidemiološke studije u kojima ćete pratiti populaciju koja koristi mobilne telefone, malo ili mnogo, i zatim vidjeti šta se događa tokom godina.“

Stručnjaci se nadaju da će najnovija studija obnoviti interesovanje za pitanje sigurnosti mobilnih telefona. „Ova studija je veoma interesantna i svakako će izazvati dodatna istraživanja“.

Stručnjaci također kažu da, dok čekamo te dodatne studije, možemo da umanjimo potencijalni rizik po zdravlje tako što telefone nećemo prislanjati uz glavu niti nositi u blizini tijela i što ćemo smanjiti dužinu telefoniranja.

Izvor: VoA News

www.lijek.ba

18.03.2011.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish