Protiv bora voćem i povrćem
Ljudi koji jedu puno voća i povrća, imat će manje bora, pokazala je naučna studija objavljena u najnovijem broju njemačkog stručnog časopisa "The Dermatologist".
Čak i osobe koje normalno jedu mogu učiniti da im koža izgleda mlađe, promijene li način ishrane i dodaju puno paradajza i crvene paprike, navodi se u studiji. Slobodni radikali, nestabilne molekule kisika, glavni su faktor preranog starenja kože i raka kože.
Antioksidansi u tijelu morali bi sprečavati oštećenja koja izazivaju slobodni radikali. Međutim, tijelo ne može proizvesti dovoljno antioksidansa pa mu za to moraju pomoći vitamini A, C, D i E, te beta karoten.
Povrće poput mrkve, paradajza, paprike i kupusa sadržava puno antioksidansa, baš kao i zeleni čaj. Studija koja je provedena u berlinskoj bolnici Charite pokazala je da ljudi s velikom koncentracijom antioksidansa u koži izgledaju mlađi jer imaju manje bora, piše Dermatologist.
Studija je pokazala i da vegetarijanci imaju više antioksidansa u tijelu od ljudi koji jedu meso. Časopis upozorava da "predoziranje" antioksidansima, velikim unosom dodataka hrani (tableta), može ubrzati nastanak štete od slobodnih radikala. To se neće dogoditi ako osoba jede povrće, a ne uzima dodatke ishrani.
www.medicina.ba