Home Zanimljivosti Zanimljivosti Opasne video igrice

Opasne video igrice

Djeca za koju se smatra da su opsjednuta igranjem video igara mogu da postanu zavisna od njih i pokažu znakove mentalnog oboljenja, sudeći prema rezultatima nove studije objavljene u časopisu Pedijatrija.

 


Međunarodni tim istraživača pratio je oko 3 hiljade učenika osnovnih i srednjih škola tokom dvije godine i ustanovio da su najveće probleme imali oni koji su najviše vremena igrali igrice. Doktor Michael Manos nije učestvovao u studiji, ali je upoznat sa problemom, kao psiholog u Dječijoj bolnici klivlendske klinike: Ono što su ustanovili, a to je prva takva studija, jeste da su djeca koja su ušla u patološko igranje, povećala nivo svoje  depresije, nervoze i socijalne fobije. A, kada je prestalo patološko igranje igrica, depresija, razdražljivost i socijalna fobija su opale.

Istraživači su djecu za koju su smatrali da su zavisna od igrica nazvali patološkim igračima. Ta grupa igrala je video igrice oko 31 sat nedjeljno u poređenju sa njihovim vršnjacima koji su prosječno igrali oko 19 sati nedjeljno. Kada su te dvije grupe upoređene, studija je ustanovila da su djeca u prvoj kategoriji imala više šanse za pate od socijalne fobije. Studija je također ustanovila da su djeca koja su bila impulsivnija i manje komotna u kontaktu sa ostalom djecom, trošila više vremena na video igrice. Kaže doktor Manos: Logično je da će dijete koje je depresivno i nervozno željeti da igra igrice jer je to bezbjedno mjesto i može da ih oslobodi simptoma depresije i nervoze.

Ali studija je ustanovila da odvikavanje djece od igrica umanjuje depresiju i druge simptome, nastavlja on: Jedino što možete da uradite je da djetetu ograničite vrijeme igranja. Djeca koja su patološki igrači će da se opiru i zato će roditeljima možda biti potrebna pomoć profesionalaca za mentalno zdravlje.

Američko udruženje pedijatara preporučuje ograničavanje mlađoj djeci igranje video igara, korištenje kompjutera ili gledanje televizije na sat vremena dnevno. Za srednjoškolce se preporučuje samo dva sata dnevno. Udruženje proizvođača software-a za zabavu saopštilo je da se ne slaže sa rezultatima studije i nazvalo je nepotpunom.

Izvor: VoA News

www.lijek.ba

15.02.2011.

Komentari (2)
  • Donnie Huckabee  - Opasne video igrice
    You made some great stuff here. I will look to follow your site because you have definately shown me a number of things man. Peace and blessing!!

    http://rivernmaysx1285132.tumblr.com
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish