Home Medicina Medicina Kolonoskopija - prevencija protiv raka debelog crijeva

Kolonoskopija - prevencija protiv raka debelog crijeva

Kad se prijeđe 50. godina života, jedna od najvažnijih stvari koje svatko može učiniti za svoje zdravlje je preventivna pretraga na rak debelog crijeva, koji je drugi po učestalosti smrtnosti od malignih bolesti u Sjedinjenim Državama. Mnoge od tih smrti mogle su biti spriječene pravodobnom kolonoskopijom, no, mnogi se plaše te pretrage. Bez razloga!

 


Priprema za kolonoskopiju počinje dan ranije, ispijanjem tekućeg preparata – oko 4 litre! – za čišćenje crijeva. Što je tu problematično? "Ukus! Ali, ako je ohladite u frižideru, onda nije tako loša," kaže farmaceutkinja Rebecca Geddis, koja dnevno izdaje pacijentima takve preparata.

No, može i drugačije. Recimo, pilule: ukupno njih 32, po četiri odjednom svakih 15 minuta, sa čašom vode. To nije tako teško. Vjeruje se da je strah glavni razlog što milioni Amerikanaca izbjegavaju preventivnu kolonoskopiju. Studije, međutim, pokazuju da, kad bi ih više odlazilo na takve pretrage, deseci hiljada života mogli bi biti spašeni.

Dr. Peter Chang, iz Medicinskog centra Mount Sinai, u New Yorku, kaže da najčešće ljudi čuju od svojih poznanika 'to je strašna pretraga', pa onda sami na nju ne odu. "Ali, ja bih im rekao da pacijenti, nakon završene procedure, uglavnom kažu: Pa, nije bilo tako loše," kaže Chang.

Pretraga ne traje dugo, petnaestak minuta. Doktor na ekranu gleda crijevo pacijenta. Sonda s kamerom na vrhu uvuče se u debelo crijevo, nekih metar, metar i pol, sve dok ne dopre do slijepog crijeva. Otuda, doktor je polako povlači natrag i brižno pregledava kako izgleda sluznica crijeva. Ako ugleda neki polip ili manju izraslinu, odmah je može i ukloniti. Cilj i jest da se uklone polipi prije nego što bi – možda! – prerasli u zloćudno tkivo.

Sve je, dakle, vrlo jednostavno. Ako ne bude drugih problema, pacijent se vraća na ponovni pregled svakih deset godina, do 75. godine života.

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
08.10.2010.

Komentari (5)
  • Eldridge Balcomb  - Kolonoskopija - prevencija protiv raka debelog cri
    Superb content. Expect to use this.

    http://www.youtube.com/watch?v=Xa8-Gv883Ek
  • Bo Rounsaville  - Kolonoskopija - prevencija protiv raka debelog cri
    I seriously appreciate your help. This exta little bit of advice will undoubtedly be put in place.

    http://www.youtube.com/watch?v=wl-ULaS2J24
  • Isaac Pickett  - Kolonoskopija - prevencija protiv raka debelog cri
    I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

    https://gumroad.com/4714903821236/p/termite-damage-and-real-estate
  • فیلم س  - Kolonoskopija - prevencija protiv raka debelog cri
    Thanks You

    http://www.solihinzubir.com
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish