Home Ljepota Ljepota Težina kod žena: Tjelovježbom se može održavati težina

Težina kod žena: Tjelovježbom se može održavati težina

Za žene u srednjim godinama stručnjaci tvrde da je sat vremena tjelovježbe dnevno neophodan kako bi samo održavale težinu. Život jednostavno nije pravedan. Biološki gledano, žene imaju više masnoće u tijelu nego muškarci. Njihova tijela zahtijevaju manje kalorija nego kod muškaraca. Za većinu muškaraca i žena, uklapanje jednog sata tjelovježbe u svoj ionako pretrpani raspored je teško, ako ne i nemoguće.

Ali za većinu žena većina sati je već popunjena punim radnim vremenom i odgajanjem porodice. Na kraju dana, barem u Americi, malo je motivacije da se kuha nakon radnog dana kada je brza hrana mnogo dostupnija - ali i masnija.

Američki Centri za kontrolu bolesti kažu da je postotak pregojaznih Amerikanaca porastao za 60% između 1991. i 2000. godine. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je više od milijardu ljudi u drugim zemljama u istoj formi.

I dok postoji mnogo savjeta kako izgubiti kilograme, nova studija se fokusirala na žene srednje dobi koje održavaju normalnu kilažu, i nisu na dijeti. "Otkrili smo da je tjelesna aktivnost bila efikasna samo kod žena koje su počele vježbati sa normalnom težinom.", rekla je I-Min Lee iz Brigham bolnice za žene.

I-Min Lee i kolege u bolnici za žene Brigham u Bostonu su pratili 34.000 žena prosječne starosne dobi od oko 54 godine. Tokom perioda od 13 godina, žene su bile odvojene u tri grupe. Prva grupa je dnevno vježbala 60 minuta. Druga 30 minuta, a treća manje od pola sata. Tokom studije prosječna kilaža učesnica je porasla za 2,7 kilograma.

Što onda pregojazne žene mogu uraditi? Iznenađujuće, ova grupa istraživača je pronašla da tjelovježba ne pomaže. Ali I-Min Lee kaže da bi teže žene ipak trebale nastaviti s vježbom. "Iako je naša studija pokazala da vježba nije dovoljna za održavanje normalne kilaže, jasno je pokazala da tjelovježba smanjuje rizik od razvijanja hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti, određene vrste raka, i dvije vrste dijabetesa."

I dok istraživači tvrde da tjelovježba pomaže u sprječavanju bolesti, jedini način da deblje žene smanje kilažu je jednostavno smanjenje unosa kalorija.

Ova studija je objavljena u Časopisu američkog medicinskog udruženja.

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

05.04.2010.

 

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish