Home Zdravlje Zdravlje Vitamin D - ponekad zvan i sunčani vitamin - možda bi nas mogao zaštititi od srčanog infarkta

Vitamin D - ponekad zvan i sunčani vitamin - možda bi nas mogao zaštititi od srčanog infarkta

Vitamin D je jedan od esencijalnih vitamina koji nam svima trebaju. Dobivamo ga kombinacijom prehrane i izloženosti sunčevom svjetlu. Bez dovoljne količine tog vitamina, prijete nam rahitis, osteoporoza i koštani prelomi. Sad su znanstvenici ustanovili da je nedostatak vitamina D povezan i s povećanim rizikom za bolesti srca i krvnih žila.

J. Brent Muhlestein, kardiolog pri Medicinskom centru Intermountain, u Salt Lake Cityju, promatrao je nivoe vitamina D u grupi od 41 hiljada pacijenata koji su dolazili u centar zbog raznih zdravstvenih problema: "Otkrili smo značajnu povezanost između budućih srčanih napada, infarkta i smrti kod pacijenata čiji je nivo vitamina D bio nizak u odnosu na one s normalnim krvnim nalazima za taj vitamin."

Oko dvije trećine pacijenata imalo je snižen nivo vitamina D. Od njih, jedna je skupina uzimala vitaminski pripravak da bi povratila koncentraciju vitamina D na normalnu, dok druga nije.

Nakon godine dana, Muhlestein je ponovno proveo testiranja krvi kod obiju grupa: "Ustanovili smo da, premda su svi počeli s preniskim nivoom, oni kod kojih se nivo vitamina D vratio na normalnu imali su značajno manji broj srčanih problema."

Brojke su bile vrlo rječite: u grupi pacijenata koji su uzimali vitaminski pripravak i povratili nivo vitamina na normalnu, za oko 30 posto je bio smanjen rizik od srčanih bolesti. Dakle, kaže Muhlestein, vitamin D nije važan samo za zdravlje kostiju, dodajući da očekuje potvrdu takvih nalaza i u širokoj kliničkoj studiji. No, preporuča on, ljekari bi trebali svojim pacijentima, kod kojih je nivo vitamina D snižen, preporučati uzimanje odgovarajućih vitaminskih pripravaka kako bi im smanjili rizik od srčanih bolesti.

Nalazi dr. Muhlesteina bili su predstavljeni prije nekoliko dana na godišnjem skupu Američkog udruženja kardiologa, u Atlanti.

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

26.03.2010.

 

Komentari (2)
  • Karolyn Arendz  - Vitamin D - ponekad zvan i sunčani vitamin - mož
    very nice post, i certainly love this website, keep on it

    http://wastesense17.pen.io
  • Merrill Steinbauer  - Vitamin D - ponekad zvan i sunčani vitamin - mož
    Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

    https://justpaste.it/5mh8x
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish