Home Bolesti Bolesti probavnog sistema Karcinom debelog i ravnog crijeva

Karcinom debelog i ravnog crijeva

Debelo crijevo se također zove kolon ili intestinum crassum. Ono čini donji dio probavnog sistema. Dužine je od 1,5 do 1,8 m (5 do 6 stopa). Zadnjih 20 do 25 cm (8 do 10 inča) debelog crijeva (kolona) je ravno crijevo (rektum). Karcinom debelog crijeva, koji se ponekad zove i kolorektalni karcinom, je karcinom koji počne ili u debelom ili u ravnom crijevu.

Kancerogene ćelije su abnormalne ćelije. Kancerogene ćelije brže nastaju i brže se razmnožavaju od zdravih ćelija. Neke kancerogene ćelije mogu formirati male izrasline koje se zovu tumorima. Veličina tumora se poveća, ali jedni tumori rastu brže, a drugi sporije. Neke kancerogene ćelije se putem krvi i limfnog sistema šire na druge dijelove tijela.

Simptomi i znakovi

Kod karcinoma debelog i ravnog crijeva često se ne primjećuju nikakvi znakovi. Posjetite svog ljekara ukoliko primijetite bilo koji od ovih znakova:

 • tamnocrvenu ili svijetlocrvenu krv u stolici,
 • proljev ili zatvor (konstipaciju) koji ne prestaje, ili druge promjene u pražnjenju crijeva,
 • bol u donjem dijelu stomaka (abdomena),
 • bezrazložan gubitak težine,
 • osjećaj umora ili nedostatak energije,
 • već više od nekoliko dana izbacujete tanju stolicu nego obično. Do ovog može doći zbog tumora u ravnom crijevu (rektumu).

Vrste tumora

Tumori koji se pojave u debelom ili ravnom crijevu mogu biti benigni (dobroćudni) ili maligni (zloćudni).

 • Benigni tumori se ne šire na druge dijelove tijela. Mogu se otkloniti hirurškim putem. Ciste spadaju u dobroćudne tumore koji sadrže tečnost.
 • Maligni tumori se mogu proširiti na okolno tkivo, organe ili krv.

Ispitivanja

Ukoliko vaš ljekar smatra da ste izloženi riziku od dobijanja karcinoma, može predložiti da vam se urade neka od ovih ispitivanja:

 • fizikalni pregled sa pregledom rektuma kada ljekar namazanim prstom u rukavicama vrši pregled ravnog crijeva da ispita da li postoje čvorići;
 • test na okultno (skriveno) krvarenje ili hemokult za ispitivanje tragova krvi u stolici;
 • sigmoidoskopija pri čemu se u rektum stavi tanki, savitljivi instrument koji ljekaru omogućava pregled donjeg dijela debelog crijeva;
 • kolonoskopija pri čemu se u rektum stavi tanki, savitljivi aparat koji ljekaru omogućava da pregleda debelo crijevo cijelom dužinom;
 • biopsija, pri čemu se uzimaju uzorci tkiva za ispitivanje;
 • barijum klizma pri čemu se tečni barijum i zrak stave u rektum, a potom se debelo crijevo pregleda rentgenski;
 • nalaz krvi radi ispitivanja gubitka krvi i funkcije jetre.

Ako se pronađu tumori, vaš ljekar može tražiti rentgenske nalaze, CT snimke i druge vrste nalaza krvi koji upućuju na širenje karcinoma na druge dijelove tijela.

Liječenje

Vaš ljekar će nakon urađenih ispitivanja sa vama porazgovarati o onoj vrsti liječenja koja je najbolja za vas. Liječenje može uključiti:

 • operaciju da bi se uklonio tumor. Vrsta operacije će zavisiti od mjesta i veličine tumora. Često se odstranjuje dio debelog crijeva zahvaćen karcinomom.
 • liječenje radijacijom da bi se zaustavio ili usporio rast karcinoma. Često se koristi nakon operacije da bi se uništile sve kancerogene ćelije koje možda i dalje postoje u organizmu.
 • lijekove za hemoterapiju kojim se uništavaju kancerogene ćelije. Ovi lijekovi za liječenje karcinoma se uzimaju oralno, injekcijama u mišić ili venu, ili direktno u oboljeli organ. Ovi lijekovi pomažu da se unište kancerogene ćelije.
 • imunoterapiju koja se može zvati i bioterapijom. Za ovo liječenje se primjenjuju prirodne supstance koje proizvodi tjelesni imunološki sistem. Ono uništava kancerogene ćelije, usporava njihovo napredovanje, ili pomaže da se imunološki sistem uspješnije bori protiv karcinoma. Također se može koristiti za smanjenje nuspojava drugih vrsta liječenja karcinoma.

Može se primijeniti jedan ili više načina liječenja. Kod nekih pacijenata se prvo radi operacija, a onda slijedi liječenje radijacijom ili hemoterapijom.

Kontrola

Veoma je važno da redovno idete na ljekarske preglede. Njega u toku ovih pregleda može uključiti kontrole krvi, CT snimanja, rentgensko snimanje pluća, ili druga ispitivanja. Potrebno je obavijestiti ljekara o bilo kojim problemima koji se pojave u periodu između pregleda.

Izvor: www.healthinfotranslations.org

www.medicina.ba

 

Komentari (2)
 • Mirsad  - debelo crijevo
  Imam 4 do pet stolica ujutro i uglavnom su rijetke, nisu tvrde. Prije 10 dan sam primjetio strcaj krvi iz rektuma na kolzet solju. Bila svijetlo crvena. Otad imam osjecaj nedovoljnog praznjenja crijevnig sadrzaja i potrebu da praznim crijeva rano izjztra 3 do 5 puta. Golim okom ne vidim krv u stolici.

  Kako se osjecam jako prepadnutim molim vas odgovor.
 • katarina  - probavne smetnje
  Poštovani, u posljednje vrijeme zam svako desetak dana osijećati kao da mi se kugle zraka probijaju kroz crijevo, odnosno kao da mi ponekaa kuglice zraka prolaze kroz crijevo. Također mi je u posljednjih mjesec dana savakih tjedan ili 10 dana pjavila bi se tanka stolica (poput kemijske), a u periodima između nekad je tvrda, a nekad ima normalan oblik ali kao da je mekša i ne u potpunosti tanka (otprilike promjera 1.5 -2.0 cm).
  Imam 26 godina i prije 7 mjeseci napravila sam pregled kolonoskopije cijelog debelog crijeva koji je bio uredan, samo su postojali izraziti spazmi i 1. stupanj hemeroida na ulazu u debelo crijevo. Na pregled sam otišla jer mi je u to vrijeme također stolica ponekad bila tanja, a ja se jako bojim raka iako nemam genetsku predispoziciju. Trebam li se sada brinuti za ovo stanje?
  Molim Vas Vaše mišljenje?
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish