Home Ljepota Ljepota Ukrašavanje očiju u starom Egiptu - dekoracija, ali i zaštita protiv infekcija

Ukrašavanje očiju u starom Egiptu - dekoracija, ali i zaštita protiv infekcija

Sačuvani umjetnički prikazi iz vremena drevnog Egipta pokazuju oči faraona i duhovnih čelnika obrubljene crnom bojom.  Čini se da njihovo ukrašavanje očiju nije imalo samo dekorativnu funkciju, nego da ih je također štitilo od infekcija. 

Francuski znanstvenici kažu da je kozmetika za oči koju su koristili pripadnici egipatskog plemstva imala vrlo snažan medicinski efekt.  Oni su, naime, ispitali 52 uzorka kozmetike za oči iz drevnih egipatskih vremena, koji su sačuvani u muzeju Louvre, u Parizu.

Istraživanje je pokazalo da je ova šminka također bila i zaštita protiv infekcija, jer su u njoj našli četiri različite vrste spojeva baziranih na olovu.  Premda se olovo danas smatra visoko toksičnim elementom, i njegova uporaba u gorivu i bojama je zabranjena, male količine koje su pronađene u egipatskoj kozmetici služile su kao jedna vrst antibiotika.

"Količina olova u ovoj kozmetici bila je dovoljna da bi ušla u suze, i ubila bakterije, no nedovoljna da bi imala štetan učinak po zdravlje ili ubila osobu koja ju nosi."

Neal Langerman, stručnjak za hemijsku sigurnost i zdravlje, analizirao je ovo istraživanje, i kaže da je ta kozmetika na bazi olova, ukoliko je pravilno formulirana, uistinu mogla služiti kao zaštita od očnih infekcija. Naravno, drevni egipatski hemičari nisu znali da njihova kozmetika ubija bakterije, niti da hemijski spojevi na bazi olova mogu potaknuti imunološki sistem da se bori protiv bolesti.

Francuski znanstvenici utvrdili su da, kada se drevni kozmetički proizvodi pomiješaju s kulturom ljudskih ćelija, hemijski spoj skoro učetverostruči količinu dušične kiseline koju ćelije proizvedu. Dušična kiselina ključni je element koji ljudskom tijelu signalizira potrebu da pojača rad imunološkog sistema.  Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u januarskom broju stručnog časopisa Analytical Chemistry.

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

28.01.2010.

 

Komentari (2)
  • Ryan Darington  - UkraÅ¡avanje očiju u starom Egiptu - dekoracija,
    Spot on with this write-up, I truly think this website needs much more consideration. I?ll probably be again to read much more, thanks for that info.

    https://www.goodreads.com/topic/show/21270315-things-to-know-before-bu ying-a-home?tab=author
  • Peggie Lascody  - UkraÅ¡avanje očiju u starom Egiptu - dekoracija,
    Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

    https://www.openlearning.com/u/pereira28chaney/blog/BuildingAListWithL eadMagnets/
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish