Home Zanimljivosti Zanimljivosti Roboti za terapije djece s posebnim potrebama

Roboti za terapije djece s posebnim potrebama

Industrijski roboti sklapaju automobile, sastavljaju kompjutore i prenose velike spremnike otrovnih materijala. Istraživači sada rade na novim načinima upotrebe robota – pokušavaju stvoriti tzv. društvene robote koji će biti u stanju pružiti ličnu interaktivnu terapiju djeci s posebnim potrebama.

Julie Taboh susrela se s dječakom koji je postigao impresivni napredak otkako je počeo raditi s takvim robotom. Kevin Fitzgerald izgleda i ponaša se kao tipičan šestogodisšnjak. Živahan je i stalno je na kompjutoru. No Kevin je drugačiji od ostale djece jer ne može govoriti - pati od bolesti koja otežava korištenje usta i jezika. Poput mnoge djece s govornim problemima, Kevin radi s terapeutom, no njegova je terapija posebna po tome što uključuje robota pod imenom Cosmobot, koji izgleda poput mehaničke lutke, s pokretnim rukama i nogama. Plave je boje visok oko pola metra, a 'glavu' mu krase velike oči i još veći osmijeh, što se djeci sviđa.

Carol Samango-Sprouse radi s djecom s posebnim potrebama. Ona kaže da je robot Cosmobot uspješan zbog toga što ga djeca doživljavaju kao živu osobu. Kroz njega govore i koriste ga da bi pratili svoju terapiju ali i nastavu u školi. "Potpuno su fascinirani, više se i duže trude na terapiji, od prvog dana. To važi za svako dijete s kojim radimo," kaže Samango-Sprouse.

S Kevinom ova terapeutkinja radi već dvije godine. Na terapiji, Kevin drži Cosmobota u svom krilu a njegovu pokretnu ruku koristi da bi pokazivao riječi na zidnom panou. Osim što robota koristi u svom izražavanju, Kevinu se sviđa što može kontrolisati i kretnje robota. Pomoću tastature povezane s robotom, Kevin usmjerava Cosmobota da ide naprijed, nazad ili u krug.

Cosmobota je dizajnirala doktorica Corinna Latham. "Velika mi je želja bila osnovati vlastitu firmu koja bi pomagala djeci s različitim razvojnim poremećajima – autizmom, Downovim sindromom ili cerebralnom paralizom. Prije ovih tehnoloških inovacija bilo je vrlo teško pomoći toj djeci, danas je mnogo lakše," kaže Latham.

Latham kaže da djeca reagiraju na Cosmobota tjelesno, socijalno i spoznajno: "Djeca se sprijatelje s Cosmobotom, on ih stimuliše na ponašanje za koje smo mislili da je za njih ili nemoguće ili jako teško. Cosmobot na njih ima jako velik uticaj."

Roboti poput Cosmobota se još uvijek smatraju eksperimentalnim, kaže Corinna Lathan. U inostranstvu se zapravo koriste češće nego u Americi. No Corina Lathan je optimist i očekuje da će se to promijeniti te da će Cosmobot postati dostupniji djeci sa posebnim potrebama.

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

2009-11-17 

Komentari (3)
 • Elias Burchette  - Roboti za terapije djece s posebnim potrebama
  I actually liked this blog. From time to time I find content that can make me want to begin bloggin as well. Thank you!

  http://loveandtrainmydogs.edublogs.org/2019/09/10/dog-training-fulham- september-pet-and-animal-functions-in-the-quad-city-place/
 • Malik Bertelle  - Roboti za terapije djece s posebnim potrebama
  Heya, good advice. I'm inspired by your content here. With a little luck in the future i'll be creating quality blog pages just like this. :)!!

  https://tirlen.tumblr.com/post/188243223364/american-bulldogs-crucial- grooming-ideas
 • Boyd Lish  - Roboti za terapije djece s posebnim potrebama
  Would you be interested in exchanging links?

  https://csgrid.org/csg/team_display.php?teamid=386843
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish