Home Vijesti Novim zakonom protiv bolesti izazvanih hranom

Novim zakonom protiv bolesti izazvanih hranom

U američkom Kongresu razmatra se zakon koji bi imao za cilj smanjenje broja bolesti i smrtnih slučajeva izazvanih zagađenom hranom. Sjedinjene Države imaju jednu od najsigurnijih opskrbi hranom u svijetu. No, i uz to procjenjuje se da svake godine 76 miliona Amerikanaca oboli od bolesti izazvanih hranom. Od toga, 300 hiljada bude hispitalizirano, a 5 hiljada ih umre, prema podacima Nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Posljednjih godina, čitav niz masovnih trovanja iz neuobičajenih prehrambenih izvora – poput špinata i namaza od kikirikija – doveo je to pitanje u žarište pozornosti javnosti. Zastupnički dom Kongresa usvojio je nacrt zakona koji bi proširio ovlasti Savezne uprave za kontrolu hrane i lijekova i povećao učestalost inspekcija u prehrambenim pogonima u Sjedinjenim Državama i inostranstvu.

Eric Olson je voditelj programa za sigurnost prehrane u neprofitnoj humanitarnoj zakladi Pew. On kaže da je takav zakon već odavno trebalo donijeti: "Već sedamdeset godina imamo isti, zastarjeli zakon koji se bavi zagađenjem prehrambenih izvora tek kad ljudi počnu obolijevati. Po novom zakonu došlo bi do ogromne promjene – tražilo bi se da se spriječi zagađenje hrane bakterijama i drugim štetnim faktorima prije nego što ona uđe u opskrbni sistem."

Senat je počeo održavati saslušanja u vezi s razmatranjem vlastite verzije zakona. Olson kaže da senatska verzija nije toliko striktna kao ona Zastupničkog doma. No, on je svejedno pun optimizma da će zakon biti usvojen: "Dobra stvar je da zakon ima široku podršku i među demokratima i među republikancima. Uživa podršku i među samim proizvođačima hrane."

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

2009-11-06 

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish