Home Aktuelnosti Aktuelnosti Ljuti feferoni u borbi protiv raka

Ljuti feferoni u borbi protiv raka

Ljuti feferoni mogu smanjiti rizik razvoja raka prostate, objavili su naučnici u stručnom medicinskom časopisu Aerzte-Zeitung, a grupa američkih farmakologa nedavno je tvrdila da sastojak u ljutim feferonima - kapsaicin, ima antikancerogene efekte i kod tumora gušterače.

Studije su pokazale da kapsaicin, sastojak koji feferonima daje karakterističnu ljutinu, uzrokuje programiranu ćelijsku smrt (apoptozu) tumorskih ćelija prostate, ali i gušterače. Apoptoza je normalan proces koji omogućuje da se oštećene ćelije redovno uklanjaju.

 

Američki naučnici su miševima s rakom prostate davali kapsaicin, koji je efikasno napao kancerogene stanice. Kapsaicin je izazvao umiranje tumorskih stanica i znatno smanjio veličinu tumora.

Odrasli pacijent bi trebao uzimati oko 400 miligrama kapsaicina tri puta sedmično, odnosno od tri do osam ljutih papričica.

Naučnici vjeruju da bi rezultati navedenih istraživanja uskoro mogli dovesti do proizvodnje derivata kapsaicina kao novog pametnog citostatika.

www.medicina.ba

Komentari (7)
 • Anoniman  - vrelo . . .
  Zdravo,

  Da li postoji nesto sto ce ublaziti neugodnu posljedicu fafarona.

  Hvala.
 • Davor  - Feferoni ljuti
  Dobro ih je jesti i pomažu prostati protiv stvaranja tumora.Dobri su za pročišćavanje dišnih puteva i širenja žila te pomažu kod viška želučane kiseline barem vam ja to mogu reći, jer sam sam isprobao .
 • kristijan  - feferon
  nakon ljutih jela pomaze mlijeko ili nesto masno(malo juhe i sl) a nakon takmicenja u feferonkama odlicne su banane jer smanjuju posljedice dan poslije.
 • Rimas  - dosta tečnosti
  Možda ljudi različito reaguju ali meni pomaže unos većih količina tečnosti prilikom uzimanja fafarona.... Voda, supa, čorbe.....
 • feferon  - 11
  aktivno konzumiranje 10-ak dana,i ljut okus vise nece biti problem,ja ga konzumiran dorucak,rucak,vecera e sad neznam postoji li opasnost od čira zeludca?
 • Niko  - Mantanje
  Zdravo,

  U posljednje vrijeme mi se desava cudna stvar, znaci, tokom istezanja ili protezanja, pa i naglog dizanja pocinje mi se mantati. Mozete li mi objasniti o cemu je rijec?

  Hvala.
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish