Home Medicina Medicina Od srčanih bolesti umire jednak broj žena i muškaraca

Od srčanih bolesti umire jednak broj žena i muškaraca

Mnogo žena je u znatno većoj opasnosti da obole od srčanih bolesti nego što su toga svjesne, te trebaju raditi na prevenciji srčanog, odnosno moždanog infarkta, navodi se u novim smjernicama Američkog udruženja za srce. Smjernice su znatno šire od starih objavljenih 2004. godine, a fokusiraju se ne samo na neposrednu opasnost po žene, nego i na vjerovatnoću nastupa poteškoća kako postaju sve starije.

U SAD, od bolesti srca godišnje umre 480.000 žena, što je jedna žena svake minute. Oko 38 posto ih živi sa srčanom bolešću, a vjerovatnoća je da će svaka treća žena u Americi od takve bolesti i umrijeti. To je više nego sve vrste raka zajedno.

Ne zna se tačno zašto žene u manjem broju pate od srčanog ili moždanog infarkta u ranijoj životnoj dobi, a to se događa muškarcima. Neki stručnjaci smatraju da mlađu ženu štiti povišen nivo estrogena, drugi smatraju da štetnost dolazi od muškog hormona testosterona, čiji se nivo kod žena povećava nakon menopauze. Na kraju od srčanih bolesti umire jednak broj žena kao i muškaraca, ali žene umiru u kasnijoj dobi.

Ono što vrijedi činiti preventivno za zdravlje je uravnotežena ishrana sa što manje zasićenih masnoća iz mesa, sira i maslaca, odnosno ne više od 7 posto dnevnog unosa kalorija, zatim fizička aktivnost, kontrola tjelesne težine i krvnog pritiska, smanjenje unosa soli i prestanak pušenja. Fizička aktivnost znači najmanje 30 minuta aktivnosti dnevno, a ako je žena predebela do sat.

Ne treba se oslanjati na zaštitno djelovanje vitamina A, C, D i E, kao niti folne kiseline, jer oni ne štite od srčanih bolesti. Treba razmisliti o konzumaciji aspirina jer kod žena mlađih od 65 godina, aspirin ne štiti od prvog srčanog infarkta, ali štiti od moždanog udara. Obavezno o aspirinu se treba konsultovati s ljekarom.

www.medicina.ba

Komentari (4)
  • سکس ایرانی  - Od srčanih bolesti umire jednak broj žena i muÅ¡
    Thanks You

    http://www.solihinzubir.com
  • Marlana Stoesser  - Od srčanih bolesti umire jednak broj žena i muÅ¡
    Aw, this was a really nice post. In idea I would like to put in writing like this additionally ? taking time and actual effort to make a very good article? but what can I say? I procrastinate alot and by no means seem to get something done.

    https://ai-db.science/wiki/What_You_Should_Do_With_Your_List
  • Dori Florestal  - Od srčanih bolesti umire jednak broj žena i muÅ¡
    You made some decent points there. I looked on the internet for the issue and found most individuals will go along with with your website.

    https://www.mixcloud.com/morrow66andreasen/
  • undress vio  - Od srДЌanih bolesti umire jednak broj Еѕena i muЕЎ
    I loved your post.Really thank you!

    https://undress.vip/
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish