Home Zanimljivosti Zanimljivosti Francuski ultrazvučni robot omogućava daljinsko postavljanje dijagnoze

Francuski ultrazvučni robot omogućava daljinsko postavljanje dijagnoze

Istraživači su i ranije, sa većim ili manjim uspjehom, konstruisali i koristili uređaje za daljinsko postavljanje ljekarske dijagnoze. Naučnici u Evropskoj svemirskoj agenciji sada rade na razvoju automatskog ultrazvučnog uređaja koji bi mogao u takvim slučajevima da zamjeni ljekara.

Tim istraživača Evropske svemirske agencije - ESA - koje predvodi profesor Filip Arbeje, razvija ultrazvučni skener sa daljinskim upravljanjem. Iz svog kabineta u Turu, profesor Arbeje se priprema da pregleda jednog pacijenta, koji nije sa njim u prostoriji. Pacijent se zapravo nalazi nekoliko stotina kilometara dalje, sa naučnikom ESE, doktorom Bernarom Kometom.

"Za ehografiju je potrebna specijalizacija, jer je se traži visoka stručnost da bi se znalo gdje i kako postaviti sondu. Ja nisam ehograf. Ali sa ovim specijalista može daljinski da pomjera sondu," kaže doktor Komet.

Doktor Komet stavlja uređaj zvani ehograf na pacijentov stomak, a zatim profesor Arbej počinje pregled. Uz pomoć komande nalik na džojstik on pokreće ultrazvučnu sondu osmatrajući pacijentove organe. S obzirom na udaljenost nekih ljudi od bolnica kao i na smanjene budžete, čak i ovakav skupi uređaj mogao bi da se pokaže kao sredstvo štednje. Ali naučnici razmišljaju i o drugačijoj namjeni.

"Ovakvi sistemi su nam potrebni, ne samo na sadašnjoj svemirskoj stanici, koja će trajati desetak godina, već i za buduće programe kao što je odlazak na mjesec ili na Mars," kaže funkcioner projekta ARTIS, Didije Šmit.

Let do Marsa trajaće više od 12 mjeseci, a kada astronauti budu krenuli neće moći da prekinu let i ranije se vrate na zemlju. Telemedicinska mreža već povezuje neke udaljene medicinske centre na našoj planeti. Ali snimci koji se šalju uglavnom su statični. Ehografi, kao što je ovaj, sa živim snimcima, mogli bi znatno da unaprijede medicinske usluge u njima.

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

2009-08-31 

 

Komentari (4)
 • Britt Krajnovich  - Francuski ultrazvučni robot omogućava daljinsko
  You've put together some really good stuff here. I am going to look to follow your site because you have definately shown me a handful of things man. Peace and blessing!!

  http://lewisvgonzalezr9546132.tumblr.com
 • Tamekia Arvizu  - Francuski ultrazvučni robot omogućava daljinsko
  Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I?d prefer to use some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

  https://foursquare.com/user/580896041/list/how-to-make-money-consultin g-offline-businesses
 • Laverne Bonsee  - Francuski ultrazvučni robot omogućava daljinsko
  Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

  https://www.mixcloud.com/switchred3/
 • 카지노사이트  - http://om987.com/
  Good. thought somehow with And The http://om987.com/
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish