Home Arhiva

Smanjenje kancerogenih oboljenja upotrebom vitamina D

Prema novom istraživanju, velike količine vitamina D svakog dana mogu za 50 % smanjiti mogućnost razvoja kancerogenih oboljenja. Naučnici vjeruju da nedostatak vitamina D može biti razlog za hiljade smrti od raka svake godine.

Naučnici predlažu dnevnu dozu vitamina D od 25 mikrograma što je jednako kao tri ili četiri servirane ribe u ulju, dok se može naći u jajima, mlijeku i ulju od bakalara.

Multivitaminske pilule sadrže oko četvrtine potrebne doze, dok se veće količine mogu naći u kapsulama ulja od bakalara i u kombinaciji tableta vitamin D i kalcijum.

Sunčanje takođe povećava nivo vitamina D kao odgovor tijela na svjetlost. Međutim postoji opasnost većem izlaganju i preporučuje se ljudima sa osjetljivom kožom da koriste izvore u hrani.

U izvještaju se navodi da dovoljan nivo vitamina D može preventivno djelovati na više od 25 hroničnih oboljenja. Američki naučnici su ispitivali zavisnost između količine vitamina D u krvi i rizika od raka. Studija je obuhvatila 30 slučajeva raka debelog crijeva, 13 raka dojke, 26 prostate i sedam slučajeva raka jajnika.

Analize pokazuju da uticaj vitamina D nije zanemarljiv i da se može izvršiti prevencija gore navedenih kancerogenih oboljenja. Rak dojke se pojavljuje kod svake osme žene i rana detekcija smanjuje smrtnost za 20 posto, ali korištenje vitamina D može biti prva prevencija u borbi. Studija je ustanovila da su ljudi u Sjevernoj Americi izloženi povećanju rizika zbog manje količine svjetlosti. Ustanovljeno je da je tokom ljeta 50 posto manje dijagnosticiranih osoba oboljelih od raka, kad je nivo vitamina D u tijelu najveći.

Izvještaj navodi da se nedostatak vitamina povezuje sa 16 različitih kancerogenih oboljenja, nekoliko bolesti nervnog sistema kao i šizofreniju, dijabetes, visok krvni pritisak i propadanje zuba.

Daily Telegraph 29.12.2005.

www.medicina.ba

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.

Select language

English French German Italian Portuguese Russian Spanish